Preskoči na vsebino


Misijonska nedelja 2016 - srečanje s s. Vesno Hiti

 

Na misijonsko nedeljo nas je obiskala misijonarka, sestra Vesna Hiti, ki deluje v Ruandi, v Afriki.Nagovorila nas je med sveto mašo, najprej z odgovorom na vprašanje našega župnika, gospoda Franca Rataja, zakaj se je odločila za ta poklic. Povedala je, da je že v otroštvu začutila božji klic, ki jo je spremljal ves čas odraščanja in jo vodil do misijonskega poklica, ki ga zdaj opravlja že 25 let. Deluje na podeželju, med preprostimi ljudmi, na nadmorski višini 2000 metrov. Tu je življenje zelo zahtevno, lahko bi rekli celo boj za preživetje. Vse se še vedno obdeluje le z motiko. Ljudje si želijo le osnovno za življenje: streho nad glavo, košček obdelovalne zemlje ter nekaj domačih živali. Najbolj pa so veseli, ko jim omogočimo, da lahko sami poskrbijo za svoje preživetje, kajti s tem se jim ponovno vrne dostojanstvo. Hvaležni so, da lahko delajo, ker se zavedajo, da je le to trajna vrednota. Mladina pa si želi predvsem izobrazbe, ki pa je draga in za večino otrok nedosegljiva. Pomoč iz Slovenije v Ruando prihaja preko Slovenske Karitas (akcija Za srce Afrike), Ministrstva za zunanje zadeve in iz Misijonskega središča. Najbolj osebna pomoč, ki je namenjena vsakemu posamezniku osebno, vsaki družini posebej, pa se izvaja preko akcije Z delom do dostojnega življenja, ki jo usklajuje Slovenska Karitas.

Sestra Vesna nam je povedala tudi nekaj prilik, ko je začutila, kako je Gospod posredoval pri ozdravitvi otrok. Bili smo zelo ganjeni.

 

Za prejete darove naših faranov je bila iskreno hvaležna, kajti v Ruandi je še veliko družin, ki so potrebne pomoči za osnovno preživetje, da bodo lahko ponovno zaživele.  

Lokacija: